Visst nappar det 11 dec 2005

Söndagen den 11:e december startade vinterfiskesäsongen 2005-2006. Vädret var rätt så bra för årstiden med 8 grader kallt, lätt snöfall och mulet. Trots det hyfsade vädret så var tillströmningen av ivriga fiskare väldigt dålig.
Britt Tjärnlund, ordförande i Lönås Intresseförening, var lite besviken i den tidiga morgontimmen.
- Vi har annonserat och premiärfisket brukar alltid vara bra men det är synd att det inte kommer mer folk.

I det första morgonljuset stod de tappra få som kommit ute på isarna i hopp om att få napp av storrödingen. De flesta hade sökt sig över på andra sidan sjön där det finns en djupbrant men nappen verkade dröja. Först efter en timmes ivrigt borrande och pimplande så drogs den första fisken upp. Cecilia Solfeldt var den lycklige som fick upp den första rödingen och hon skulle senare under dagen visa var skåpet skulle stå. De flesta trodde nog att det nu skulle bli tätt mellan nappen men där gick dom bet. Först omkring halv tolv när de flesta var på väg att ge upp så började nappen dugga tätt. Cecilia och hennes pappa Bill hade sökt sig till en liten vik där dom hittade ett rödingstim som var riktigt på hugget. På en liten stund hade Cecilia dragit upp 2 fiskar till där den största vägde drygt 1,3 kilo. Pappa Bill fick vänta ytterligare ett tag innan han lyckade dra upp 2 fiskar. Den interna familjetävlingen vanns dock av Cecilia som tog den första fisken, den största fisken samt fick mest fisk.

Sammanfattningsvis så var det en lyckad premiär i och med att alla fick fisk och att det var riktigt fina fiskar som togs upp.
Dagens största fisk, en röding på 54 cm (1820 gram), togs upp av Ove Nilsson.
- Vi planterar sällan fisk som är under 35 cm, säger Britt. I höst gjorde vi dock ett undantag efter att ha tagit ett beslut om att plantera 2-somriga Bergnäsöringar. Vi har planterat större Bergnäsöring tidigare som visat sig leka i sjön men det har varit svårt att få tag i fullväxt Bergnäsöring. Därför så gör vi ett försök med 2-somriga Bergnäsöringar i hopp om att dessa ska växa upp och kunna bidra till ett ännu bättre fiske om ett par år.

Inför årets säsong har föreningen även infört obligatorisk fångstrapport.
- Vi vill få bättre kunskap om hur mycket av den fisk vi planterar som verkligen tas upp. I och med den här statistiken kan vi även se hur mycket fisk som tas upp per sålt fiskekort och det är information som är väldigt nyttig för oss. Som vi sett nu under premiären så är det ju inga bekymmer att få fisk bara man visar lite tålamod. Den Hornavanröding som vi planterar är ju väldigt fin men den kan ibland vara lite svårflörtad och då gäller det att inte ge upp direkt, avslutar Britt Tjärnlund.