Rödingfrossa 3 juni 2005

Den 3 juni anordnade Lönås Intresseförening sommarfiskepremiär i Laggträsket utanför Adak. Vädret var ostadigt med en hel del regnskurar, växlande blåst men stundtals strålande sol. Temperaturen klockan 18.00 låg på ungefär 10 grader dvs sommarvärmen var långt borta. Trots detta ostadiga väder dök det upp en hel del fiskare sugna på att ta ett nappatag med de stora öringarna och rödingarna som simmar i sjön. Alla båtar var uthyrda men många valde också att fiska från land. Det skulle visa sig under kvällen att de som valt att fiska från båt skulle få mest fisk.

Startskottet gick klockan 18 och förväntansfulla fiskare längs stränderna och i båtarna kastade ut sina beten i hopp om att få napp omgående. Ack, vad dom bedrog sig! Det gick nästan en timme utan att någon längs stränderna fick napp och ett flertal fiskare han ta sin första kaffepaus. Men, som på ett trollslag, började det nappa. I en av båtarna, som bara befann sig tjugo meter utanför land, började det nappa hejdlöst. Flera riktigt stora rödingar vägandes 1 kilo och mer drogs upp i båten och i samma veva började det även fångas fisk bland dom som stod på land. Troligtvis hade båten skrämt in rödingarna närmare land så att spöfiskarna kunde nå med sina kast. En av de lyckliga längs stranden var Hans Peltonen från Björkland, Adak som på kort tid drog upp 2 riktigt fina rödingar. En stund senare drog han upp sin tredje fisk och kunde därmed unna sig en välförtjänt kaffepaus.

Allt eftersom att fisken började nappa kom fler och fler fiskare för att köpa fler fiskekort. Men alla hade inte lycka med fiskeguden. Det var faktiskt en del fiskare som fick gå tomhänta hem från kvällens fisketur medan en del han med att köpa tre fiskekort. Olika falla ödets lotter, som det så vackert heter. Men, som en fiskare sa, det är ju inte mängden av fisk som avgör utan huvudsaken är ju att man får vara ute och prova. Det viktigaste är ju att man ser att det finns fisk, sen får man ju acceptera att man själv kan bli utan.

Kvällens yngste lyckosamme fiskare var nioårige Lars Stenlund från Släppträsk som fiskade tillsammans med pappa Börje och sin farbror Erik. Att han var lyckosam poängterades med att han förutom att han drog upp en röding på 1,53 kilo även fick använda sin splitternya fiskeutrustning som han vunnit på en fisketävling. Vad månde bliva av denne unge herre!

Den som troligtvis fick mest fisk under kvällen var Elin Rannerud från Storsele som drog upp inte mindre än 8 fiskar. Lillasyster Emma var tätt efter med 7 fiskar. Hur storebror Robin ska kunna förklara att han ”bara” fick 4 fiskar förtäljer inte denna historia.

Kvällen siste fiskare var även det en yngre förmåga. Snart trettonårige Joachim Ness från Storsele kom till Laggträsket så sent som halv elva på kvällen i sällskap med pappa Svante men strax före tolvslaget (när premiärfisket tog paus) hade han dragit upp en röding på närmare 1,5 kilo. När han lycklig kom iland för att förevisa fisken hade temperaturen sjunkit till 4 grader och då längtade nog de flesta att få krypa ner i en varm säng. De flesta drömde säkerligen om storvuxna huggvilliga rödingar medan en del säkerligen hade mardrömmar om rödingar som envist vägrade att ta just deras bete.